In deze training zullen we de manier waarop we naar seksueel en relationeel trauma kijken opnieuw definiëren en nieuwe voorbeelden vinden om deze problemen te diagnosticeren en te behandelen.
Als de manier van relateren die uit het verleden is doorgegeven verandert en we bekijken dit met de nieuwe inzichten over trauma en de hersenen en het zenuwstelsel, is er een nieuwe definitie nodig.
Deze training gaat over het werken met seksuele en relationele problemen in relatie, ook bij mensen die een relatie beginnen die de oude manieren van plezieren, presteren en objectiveren willen vermijden. En voor mensen in langdurige relaties waar seks verdwijnt.
Dit betekent dat we vrouwen in staat moeten stellen om zich uit te spreken en mannen om ontvankelijker en gevoeliger te zijn. Dat is wat mannen bekrachtigd, gevoelig zijn zonder gecastreerd te worden.
De vraagstukken waar we mee te maken hebben, hebben te maken met seksualiteit en sensualiteit; de rol van plezier en toestaan, ontvankelijk zijn en vertrouwen hebben. Dit leidt tot werken aan problemen met schaamte, zelfvertrouwen en zelfbeeld.
Waar sprake is van direct trauma werken we met beschikbaarheid, consistentie in het aanwezig zijn en de splitsingen tussen seks en hart en de splitsingen rond liefdesseks en intimiteit. We zullen bekijken hoe trauma leidt tot het in stand houden van traumabanden en andere disfunctionele omgangsvormen.
We zullen in dit deel kijken naar:
- Inleiding tot het ontwikkelingsmodel voor het werken met relaties. We zullen het symbiotische paar, het differentiërende paar en het vijandige afhankelijke paar onderzoeken. Dit is erg inspirerend werk en erg nuttig als diagnostisch hulpmiddel voor relatietherapie. Het is ook een goede aanvulling op hechtingswerk.
- Kijken door de therapeutische lens van trauma en seksualitei. Hoe te werken?
- Delen en verschillende ego-zelven
- Belichaming en aanwezigheid versus dissociatie
- Grenzen en veiligheid vs verbinding en Uitdaging en groei.
- Hypo- en hyperseksualiteit en de hersenen
- Hoe om te gaan met regressie en herstel.
aan de orde kan ook komen:
- de manieren waarop we onszelf verdedigen tegen kwetsbaarheid door te seksualiseren en te objectiveren.
- manieren waarop we omgaan met seksuele energie van hyper-seksualiteit tot seksuele vermijding.
- seksverslaving en pornoverslaving.
- dwanghandelingen en affaires, cyber of echt.
- LGBT- en genderfluïde of niet-binaire benaderingen plus BDSM
- tot slot narcistische problemen die voortkomen uit trauma
We moeten echt helemaal opnieuw beginnen en al onze seksuele modellen ter discussie stellen. Het moet allemaal veranderen, door TIME’S UP en MeToo moet het hele systeem van mannelijke dominantie en vrouwelijke onderwerping in twijfel worden getrokken.
We zullen werken met een ‘beginners mind’, dit betekent dat we onze aannames, overtuigingen en houdingen over seks, relaties en gender, man of vrouw zijn in twijfel trekken.
Het heeft misschien meerderdelen nodig om alles te kunnen behandelen.
Indeling training:
- Lesgeven en oefenen
- Feedback en supervisie.
- Bespreking van de demosessies
Dit is alleen een proces voor werkende therapeuten, er zal geen persoonlijk werk zijn, tenzij het verband houdt met de therapeutische setting waarin we trainen