relationele dynamieken in therapie

relationele dynamiek in therapie: overdracht, projectieve identificatie en verdedigingsmechanismen.

”De redelijke mens past zich aan de wereld aan; de onredelijke blijft proberen de wereld aan te passen aan zichzelf ” George Bernard Shaw, Maxims for Revolutionists

Tijdens deze workshop kijken we naar mogelijke innerlijk-psychische en/of relationele dynamieken die kunnen ontstaan als cliënten angstig worden en bepaalde aspecten uit hun vroege jeugdervaringen hercreëren in het contact met de therapeut. We onderzoeken het hieruit voortvloeiende fenomeen, dat in de psychotherapie “overdracht en tegenoverdracht” wordt genoemd, en kijken naar hoe we het ten behoeve van onze cliënten kunnen inzetten.

We bekijken manieren waarop we onze lichamelijke en emotionele gemoedstoestand kunnen reguleren terwijl een cliënt op ons projecteert, ondertussen in verbinding blijvend met ons volwassen bewustzijn. We zullen zowel bij onze cliënten als bij onszelf gevoelens en gedragingen leren onderscheiden, die mogelijk duiden op het ontstaan en de aanwezigheid van projectieprocessen en verdedigingsmechanismen bij onprettige ervaringen tijdens de sessies.

Lezingen, demonstratiesessies, oefeningen voor zelf onderzoek, supervisie en oefenen in kleine groepen zullen therapeuten ondersteunen om een ​​dieper begrip te ontwikkelen van de verschillende betrokken dynamieken en om hun capaciteiten en vaardigheden uit te breiden.

Onderwerpen zijn onder andere:

  • Oriëntatie en dynamiek in een relationeel (intersubjectief) veld
  • Typische tegenoverdrachtsreacties en hoe deze het therapeutisch proces beïnvloeden
  • Bewust worden van tegenoverdrachts reacties vs. tegenoverdracht ‘acting out’
  • Therapeutisch narcisme - objectivering van onszelf en onze cliënten

De training wordt in het engels gegeven. Er zijn asssistenten die kunnen helpen met vertaling.

Wat bedoelt Michael met ‘therapeutisch narcisme - objectivering van onszelf en onze cliënten’? Het gaat over de menselijke kwaliteit van iemand ontmoeten, echt geïnteresseerd zijn in die persoon, met een open hart en zonder agenda. Zonder dat we stress op onszelf leggen om het goed te doen, de juiste methode te kiezen. Het is heel subtiel, zodra we onszelf onder druk zetten om dingen op een bepaalde manier te doen, om resultaten te behalen, een ‘goeie ‘therapeut te zijn, in plaats van onszelf te respecteren in waar we zijn, dan wordt de therapie heel ineffectief. ‘Efforting’ – wat een mooi woord vind ik dat in het Engels – je best doen, op wilskracht gaan, willen veranderen en de ander willen veranderen, meer gerelateerd aan het beeld en idee dat je hebt over jezelf en hoe je wilt dat je cliënt je ziet.
Laten we leren meer te oriënteren op ons hart, welke methode je ook gebruikt.
Het is interessante en belangrijk voor ons, om de relatie met deze materie te onderzoeken.

 

Deze training is onderdeel van de training Primal Somatic Traumaheling, maar ook open voor mensen die een soortgelijke trauma- of lichaamsgerichte psychotherapeutische opleiding hebben gevolgd en hun kennis en inzicht in relationele dynamieken in therapie willen verdiepen.

De training is residentieel in centrum de Bron.

Prijs

€ 560,-
Kosten verblijf: zie agenda

Data

wo 12 apr 17:31 t/m zo 16 apr 15:30

Aantal blokken

1

Agenda relationele dynamieken in therapie
wo 12 apr 17:31 t/m zo 16 apr 15:30 overdracht
Michael Mokrus
de Bron
Kosten verblijf: € 355,-