familieopstellingen met Ramateertha

Ramateertha brengt het concept van de Tao in, afkomstig uit het Oosten, wat verwijst naar deze chaos als een principe dat het hele bestaan ​​met elkaar verbindt. Het duidt op een natuurlijke harmonie en intelligentie die over het algemeen effectief is. In deze ruimte vinden opstellingen plaats, waarin we ons verbinden met de transformerende kracht van het Tao-bewustzijn. Het is een meditatief proces. Het ego als een eenheid gescheiden van het geheel trekt zich terug. We erkennen wat is en onthouden ons van meningen, oordelen en controle. We kunnen zo ontspannen onze eigen patronen en overtuigingen observeren. Hier vindt werkelijke ontwikkeling plaats.

Met deze visie is het niet meer dan logisch om opstellingenwerk in dienst te stellen van innerlijke groei. Het gaat er niet langer om dat je van bepaalde problemen of symptomen af ​​wilt komen door middel van een opstelling, maar om diep betrokken te raken bij wat het leven momenteel probeert te laten zien en te leren. Ramateertha heeft ons geinspireerd door deze manier van opstellen, hij wijdt zich in het opstellingenwerk volledig aan deze existentiële taal. Het gaat erom deze taal te leren begrijpen en respecteren. Het is ook belangrijk om te leren wat een open hart en een niet-oordelende geest betekenen.

Op dit punt is het opstellingenwerk een proces dat overeenkomt met een diepe meditatieve houding: in de erkenning van wat is ligt een sleutel die de opstellingen hun eigen kracht en magie geeft.

Ramateertha schrijft over de opzet die hij heeft gemaakt nog het volgende:

In the end I want to point out, that learning this work involves many different levels of human existence and is in it’s nature very diverse and unpredictable. So when I am giving an outline of what is to be taught in this training, at what time, I am giving this information reluctantly: out of my experience situations occur, that just simply ask to be used for demonstration of certain aspects of the work. In the teaching process I will follow the flow, because I trust the power of the moment. I will be bearing the things to be taught in mind, yet they might be brought in at very different places.