Aumm kerstretraite: licht, leven en liefde

De kerstretraite wordt in deze vorm dit jaar voor de eerste keer gegeven en is een bijzondere manier om (een deel van) de kerstperiode door te brengen. Dat we deze retraite nu geven heeft twee redenen. De eerste is dat de traditionele kerstweek niet kan wordt gegeven omdat de situatie rondom corona dat onmogelijk maakt. De tweede reden is we al een tijd zochten naar een plek en een tijd om een retraite als deze op de agenda te zetten. Die tijd en die plek hebben we nu gevonden. En daar zijn we heel blij mee. We kunnen in een retraite als deze ook aan de voorzorgsmaatregelen rondom corona voldoen.

Het woord ‘retraite’ heeft voor ons niet alleen de betekenis om ons met een kleine groep mensen een paar dagen terug te trekken uit een hectische wereld, om voor een paar dagen niet gestoord te worden en alleen te zijn in een groep gelijkgestemde mensen, maar heeft ook als intentie een paar dagen ‘niets doen’, ontspanning en stilte. De kerstretraite geeft ons de mogelijkheid om ons over te geven aan onze innerlijke ruimte, onze innerlijke balans en beweging, aan onze innerlijk hulpbronnen en aan loslaten. Zo kunnen we ons overgeven aan de beweging van het leven zelf.

In de retraite geven we onszelf toestemming om getuige te worden van onze gedachten, gevoelens en lichaamssensaties. Zo kunnen we een weg vinden naar werkelijk vrij zijn en creëren we de mogelijkheid om in ons eigen midden, onze oorspronkelijke zijn aan te komen en te ontspannen.

In de retraite maken we ruimte om in stilte met onszelf te zijn, om zo, in die ruimte, onszelf in alle volheid te ervaren. We maken ook ruimte voor de helende beweging van het lichaam middels de Latihan meditatie. Zo creëren we ruimte om los te laten.

Dit blok is ook een plek om te delen over wat je bezighoudt. Want, toegegeven, in stilte zijn betekent soms ook dat we met innerlijke thema’s geconfronteerd worden. Het verstand roept allerlei vragen op en we gaan steeds meer zien hoe verstrikt we zijn in onze gewoontes en denkpatronen. We doen dat door deelrondes af te wisselen met systemisch werk en opstellingen waarin licht, leven en liefde een plek kunnen krijgen en waar het gaat om overgave aan dat wat is.

Stiltemeditaties zullen worden afgewisseld met actievere meditaties en geleide meditaties. Om zo steeds meer lagen af te kunnen pellen en uit te komen bij jouw essentie, jouw stilte, jouw leven, licht en liefde.

En natuurlijk: we gaan ook lekker eten, verbinden bij het vuur en het leven vieren. Een heerlijk kerstdiner op kerstavond is onderdeel van het programma.

Het weekend is geschikt voor nieuwsgierige mensen mét en zonder meditatie-ervaring. Het biedt een hele fijne mogelijkheid om een paar dagen jezelf te ontmoeten in een groep met vrienden. Maximaal aantal deelnemers is zestien.

De kerstweek eindigt op eerste kerstdag om 15.00 uur. Dat geeft ook de mogelijkheid om een deel van de kerst met familie of vrienden door te brengen.

"Meditation slowly, slowly turns into your enlightenment. You suddenly become aware one day, where is that darkness? where is that continuous rush of thoughts? where has the mind gone? Suddenly you are absolutely as hollow as a bamboo; but your hollowness is not empty – it is full of joy and full of rejoicing. You will dance for no reason at all, you will sing for no reason at all, songs that you have not composed, dances that you have not learned. They are just bubbling spontaneously in your consciousness. (Osho)