War Child / TeamUp en het Aumm Instituut​

Als Aumm instituut willen we ons graag verbinden aan een project dat bijdraagt aan een betere wereld en dat daarnaast past bij onze visie en ons werk. We hebben zo'n project gevonden in de vorm van TeamUp. TeamUp werkt met vluchtelingenkinderen in AZC’s en op scholen. Hun doelstelling is letterlijk om de oorlog uit het hoofd van deze kinderen te halen. In deze bericht vertellen we je daar graag wat meer over en willen we je wijzen op de mogelijkheid om aan dat bijzondere project een bijdrage te leveren door je aan te melden als trainer.

TeamUp en vluchtelingenkinderen 

TeamUp is een organisatie die in het leven geroepen is door Warchild, Unicef en Save the Children en biedt vluchtelingenkinderen gestructureerde recreatieve sport-, spel en dansactiviteiten op verschillende opvanglocaties in Nederland en op scholen. Dankzij de wekelijkse activiteiten leren kinderen van 6 t/m 18 jaar vrienden te maken, zich te ontspannen, veilig te voelen, met hun emoties om te gaan en nare ervaringen een plek geven. De vaardigheden die ze bij TeamUp opdoen zijn gekoppeld aan sociaal emotionele thema’s. Spelenderwijs leren de kinderen omgaan met bijvoorbeeld boosheid, angst en stress. Het helpt hen met het verwerken van hun oorlog- en vluchtervaringen waarmee het risico kleiner wordt dat ze op lange termijn psychosociale problemen krijgen. Ze kunnen weer kind zijn en TeamUp helpt deze kwetsbare kinderen vooruit.

Waarom vertellen we dit?

Ik (Jan) ben al enige tijd vrijwilliger van Vluchtelingenwerk in de gemeente Noordenveld en daar zag en hoorde ik hoe vluchtelingenkinderen nergens naar toe kunnen met hun ervaringen die ze in hun thuisland en onderweg naar Nederland opdeden en die vaak van grote invloed zijn op hoe ze zich voelen en gedragen. Deze kinderen lopen thuis en op school tegen allerlei problemen aan. Ik vond dat daar iets moest gebeuren. In mijn zoektocht naar hoe dan precies, werd ik door iemand gewezen op het bestaan van TeamUp. De wijze waarop zij werken met vluchtelingenkinderen sloot prachtig aan bij wat ik voor ogen had. Ik heb contact opgenomen en een TeamUp informatiedag bezocht waar ik o.m. een proefles heb gevolgd zoals die ook aan vluchtelingenkinderen wordt aangeboden. Ik werd erg enthousiast over de inzet, het enthousiasme en de professionaliteit van het team mensen dat zich bezighoudt met dit werk. Daar leerde ik ook dat er veel meer mensen nodig zijn om de groepen vluchtelingenkinderen op verschillende locaties en op scholen in Nederland te begeleiden.

Wat kunnen we doen?

Omdat er onder Aumm studenten ervaring en deskundigheid is in het werken met mensen, met groepen, met bewegen en met lichaams- en traumawerk was de koppeling al snel gelegd: misschien zijn er onder Aummers meer mensen die het leuk en boeiend vinden om zich als vrijwilliger in te zetten bij TeamUp. Daarbij maakt het niet uit in welke fase van de opleiding je zit en of je afgestudeerd bent of niet. Nieuwe vrijwilligers krijgen een TeamUp training van een aantal dagen. De mensen van TeamUp waren enthousiast over een mogelijke ‘samenwerking' tussen Aumm en TeamUp want er zijn steeds meer trainers nodig.

Meer informatie vind je hier.  Ook staat op deze webpagina het profiel waaraan vrijwilligers moeten voldoen en informatie over waar op dit moment mensen gevraagd worden (naar ik heb begrepen zijn er komend jaar op veel meer plaatsen mensen nodig, dus laat je niet weerhouden als jouw regio er op dit moment niet bij staat) en naar de websites van van Warchild of Save the Children. 

Verder is het belangrijk om te zeggen dat wij als Instituut geen invloed op de sollicitatieprocedure van TeamUp. De verantwoordelijkheid voor de sollicitatie en je werk als vrijwilliger ligt helemaal bij de mensen van TeamUp. 

Als je geïnteresseerd bent om te gaan werken als TeamUp trainer in jouw regio, laat ons dat dan even weten. Bij voldoende belangstelling kunnen we een bijeenkomst met een paar mensen van TeamUp inplannen waar je informatie krijgt, je kunt aanmelden en kunt ervaren wat TeamUp doet. Het werken als TeamUp vrijwilliger is leuk, verantwoordelijk, interessant en vervullend. Het geeft je ook de mogelijkheid om ervaring op te doen in het werken met kinderen en het werken in groepen. Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks solliciteren: De link naar het sollicitatieformulier op de website is: http://www.sollicitatieteamup.nl/

Als je vragen hebt aarzel dan niet om ze te stellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Een aantal interessante links:

https://www.warchild.nl/TeamUp

https://www.youtube.com/watch?v=_fRn9NIMy6E

https://www.youtube.com/watch?v=rH0XmZ49ikg